Product menu

Vermijd deze 5 ventilatie-valkuilen voor een optimale luchtkwaliteit

Steeds optimaal ventileren? Denk dan aan deze 5 aandachtspunten.

Een ventilatiesysteem zorgt voor een gezonde binnenlucht. Het is een must in de moderne, goed geïsoleerde woning. Zonder ventilatie stapelen vocht, fijnstof, bacteriën en virussen, CO en CO2 en andere schadelijke stoffen zich in de woning op en leiden ze tot ernstige gezondheidsproblemen. Daarom is een ventilatiesysteem verplicht bij nieuwbouw en grondige energetische renovaties.

Er zijn echter 5 aandachtspunten van groot belang voor de goede werking van het systeem, en bijgevolg voor de gezondheid van de bewoners.

 1. Onderhoud!

Dit is veruit het belangrijkste aandachtspunt. Een slecht onderhouden systeem is een broeihaard van schimmels en bacteriën. Het verspreidt deze ziektekiemen en andere schadelijke stoffen in de woning in plaats van ze af te voeren. Deze onderdelen vereisen regelmatig onderhoud om een gezond binnenklimaat te garanderen:

 • Openingen en roosters (A, B en C): elke maand reinigen
 • Ventielen: elk half jaar reinigen
 • Filters: om de 6 maand à 1 jaar vervangen
  Op het display van de Spider klimaatthermostaat van Itho Daalderop verschijnt een melding wanneer de filters aan vervanging toe zijn.
 • Warmtewisselaar en ventilator: om de 3 jaar laten reinigen
 • Ventilatiekanalen: om de 3 à 5 jaar laten reinigen

Dit is de gemiddelde onderhoudsfrequentie, inspectie op regelmatigere basis is zeker aangeraden. De snelheid van de vervuiling hangt ook af van externe factoren en dus is onderhoud soms sneller nodig, bijvoorbeeld in een gebied met druk verkeer.

 

 1. Gebruik

Het ventilatiedebiet moet omhoog als er meer vocht, CO2 of schadelijke stoffen vrijkomen in de woning, bijvoorbeeld tijdens het koken, kuisen of klussen of als er extra personen in huis zijn.

Bij verminderde aanwezigheid en activiteit in de woning moet het systeem net minder hard draaien. Anders wordt de lucht in huis te droog.

Bij lange afwezigheid mag het systeem niet uit staan, maar moet het met een zeer laag debiet blijven draaien om stof, vochtophoping en schimmelvorming in de unit en kanalen te voorkomen.

De gebruiker kan het ventilatiedebiet manueel aanpassen met een standenschakelaar.

Het kan ook volautomatisch geregeld worden, in een vraaggestuurd systeem met CO2- en luchtvochtigheidssensoren en een intelligente regeling, zoals het Spider klimaatsysteem van Itho Daalderop.

 

 1. Plaats van de aan- en afvoer

Dakdoorvoeren moeten zo geplaatst zijn dat de afgevoerde lucht niet in de aanvoer kan komen.

De aanzuiging van verse lucht moet gebeuren op minstens 1,8 meter hoogte en best niet aan de straatzijde, om te vermijden dat vervuilde lucht in het systeem binnenkomt.

De aan- en afvoerventielen moeten ver genoeg uit elkaar liggen, zodat de verse lucht de kans krijgt om zich te vermengen met de aanwezige lucht.

 

 1. Afstelling en herinregeling

Een frequent probleem is dat het ventilatiedebiet continu te hoog is en bijgevolg de lucht in de woning te droog wordt. Dat is dikwijls te wijten aan een verkeerde afstelling van het systeem. Omdat elk huis anders is, moet het ventilatiesysteem in elke woning op maat afgesteld worden. De fabrieksinstellingen kunnen immers onmogelijk perfect zijn voor alle gebouwen.

Na ieder groot onderhoud moet het systeem opnieuw ingeregeld worden.

 

 1. Ventilatiekanalen

De diameter van de kanalen is belangrijk voor een goede werking van het ventilatiesysteem.

Voor het onderhoud van de ventilatiekanalen mogen er niet te veel bochten zijn in het kanalennetwerk.

 

Een ventilatiesysteem is onontbeerlijk voor een gezonde binnenlucht. Maar het is duidelijk dat het goed geplaatst, afgesteld en onderhouden moet zijn. Dat komt niet alleen de gezondheid van de bewoners, maar ook het akoestisch comfort en de energie-efficiëntie van het systeem ten goede.

Wil u advies over het ontwerp, de installatie, de regeling en het onderhoud van uw ventilatiesysteem? Neem contact op met de experts van Itho Daalderop. Ze helpen u met plezier en met kennis van zaken.