Product menu

Vijf redenen waarom duurzaam koelen beter is

Een beetje verkoeling in huis tijdens de zomer is geen overbodige luxe. We leggen je graag uit waarom duurzaam koelen beter en gezonder is.

Wie ‘koeling’ hoort, denkt meestal aan airconditioning met een airco of aircoheater. Maar je kan een woning of bedrijfsgebouw ook koelen met een lucht/water of bodem/water warmtepomp of via het ventilatiesysteem. Deze systemen zijn niet alleen duurzamer, maar ook beter voor je gezondheid.

 

Een traditionele airco en een aircoheater, een lucht/lucht warmtepomp, koelen op dezelfde manier: ze blazen koude lucht de ruimte in. Ze brengen sneller verkoeling dan de andere systemen, maar daartegenover staan flink wat nadelen.

 

  1. Energieverbruik

 

Actieve koeling jaagt je energieverbruik de hoogte in. Airco’s, aircoheaters en lucht/water warmtepompen werken voor koeling 100% op elektriciteit. Ze maken geen gebruik van natuurlijke koelte, zoals de energiezuinige nacht- en passieve koeling dat wel doen.

 

  1. Gevoel

 

Airco’s en aircoheaters blazen koude lucht de ruimte in. Dat geeft een onaangenaam tochtgevoel en bezorgt je niet zelden stijve spieren in de nek, rug en schouders. 

 

  1. Gezondheid

 

Airconditioning kan leiden tot tal van gezondheidsproblemen zoals geïrriteerde ogen, chronische hoofdpijn, vermoeidheid, irritatie van de slijmvliezen met als gevolg een verlaagde weerstand tegen verkoudheden en infectieziektes zoals griep en COVID. Het kan ook astma, lage bloeddruk, artritis en andere onderliggende aandoeningen erger maken.

 

  1. Geluid

 

De hedendaagse airco’s en aircoheaters maken minder lawaai dan vroeger, maar zelfs bij de stilste toestellen hoor je nog altijd een zacht zoemen van de ventilator. Dit verstoort het akoestisch comfort in de woning.

 

  1. Installatie & onderhoud

 

Als je kiest voor koeling via je ventilatiesysteem of via het afgiftesysteem van je warmtepomp (vloerverwarming, radiatoren of ventiloconvectoren), bespaar je de extra installatiekosten voor een airconditioning. Ook met de aircoheater heb je aan één systeem genoeg voor verwarming en koeling, maar je jaarlijks elektriciteitsverbruik zal aanzienlijk hoger liggen.

 

Een goed onderhouden aircosysteem verbetert de luchtkwaliteit, maar slecht onderhouden airco’s en aircoheaters doen heel wat ziektekiemen, schadelijke micro-organismen, fijnstof en pollen in de binnenlucht circuleren.

 

 

De meest comfortabele en energiezuinige oplossing is de combinatie van passieve koeling met een bodem/water-warmtepomp en nachtkoeling met het ventilatiesysteem. Wil je meer info over deze gezonde, duurzame koeling? Neem gerust contact op. De specialisten van Itho Daalderop geven je graag advies.