Ventilatie D-systeem

Laat geen warmte ontsnappen

Het mechanisch ventilatiesysteem D is een gesloten centraal ventilatiesysteem. De lucht wordt volledig gecontroleerd aan- en afgevoerd door een centrale ventilatie-unit. De aan- en afvoer gebeurt via aparte luchtkanalen. Het ventilatiesysteem type D is het meest performante en energiezuinige voor een gezond binnenklimaat in de hedendaagse, goed geïsoleerde woning.

Bij het ventilatiesysteem D is de hoeveelheid aan- en afgevoerde lucht altijd perfect in balans. Daarom wordt het ook wel ‘balansventilatie’ genoemd. Het voordeel is dat de luchtdruk binnenshuis ook in balans blijft. Er is dus geen risico op onderdrukproblemen, zoals bij deels mechanische systemen (B en C).

Bij de meeste ventilatie D-systemen is warmteterugwinning mogelijk. Goed nieuws: de D-systemen van Itho Daalderop zijn allemaal uitgevoerd met ‘WTW’: warmteterugwinning of warmterecuperatie. Een warmtewisselaar in de ventilatie-unit brengt de warmte uit de afgevoerde lucht over naar de aangevoerde lucht. Zo blijft de warmte lekker binnen in je huis.

In de zomer gebeurt het omgekeerde. ‘s Nachts wordt koelte met de verse lucht mee naar binnen gehaald, dankzij een zomerbypass voor ‘free night cooling’. Zo koelt je woning tijdens de zomernachten lekker af, zonder enig energieverbruik.

Voordelen ventilatiesysteem type D

  • Volledig gecontroleerde balansventilatie
  • Hoog temperatuurcomfort: minimale warmteverliezen, geen tochtgevoel, ‘night cooling’ in de zomer
  • Energiezuinig en comfortabel dankzij warmterecuperatie
  • Filters houden stof en pollen buiten
  • Gemakkelijk in onderhoud, geen roosters
  • Extra energiebesparing mogelijk met vraaggestuurde ventilatie