Warmtepompen weetjes & types

Een warmtepomp is een centraal verwarmingstoestel dat volledig CO2-neutraal werkt, op hernieuwbare energie. Ze haalt warmte-energie uit de bodem of de lucht. Die zet ze met behulp van stroom om in comfortabele warmte voor je woning en je water. In de zomer draait ze haar werking om, en zorgt ze voor aangename koeling.


Warmtepomptypes

Alle warmtepomptypes bestaan uit twee delen. Het ene deel onttrekt de warmte-energie uit de omgeving: uit de lucht in het geval van de (lucht/water warmtepomp) of uit de aardbodem bij de (geothermische warmtepomp). Het andere deel is de installatie in je technische ruimte. De warmtepomp binnenunit zorgt voor huiselijke warmte en sanitair warm water.

lucht/water warmtepomp
lucht/water warmtepomp
water/water warmtepomp
water/water warmtepomp


Welke warmtepomp kiezen?

Er zijn verschillende warmtepompsoorten. Weet je niet goed welk type warmtepomp kiezen, maar wil je graag de Rolls Royce onder de warmtepompen? Dan kom je bij de geothermische water/water warmtepomp uit. In ecologisch opzicht, op gebied van rendement en qua design is dit de beste van alle warmtepomptypes. 

De geothermische warmtepomp haalt warmte uit de bodem. Het systeem is vooral geschikt voor nieuwbouw. Om aardwarmte boven te halen, is een diepteboring nodig, soms wel tot 150 meter diep. Dat is niet zo simpel als je woning er al staat, en zeker niet als je tuin mooi aangelegd is.

Als verbouwer is de vraag ‘welke warmtepomp heb ik nodig’ dan ook meestal snel beantwoord, en kies je eerder een lucht/water warmtepomp. Ook dit type is veel energiezuiniger en milieuvriendelijker dan een stookketel. Ze levert hetzelfde comfort als de water/water warmtepomp, alleen zal ze iets meer draaien en heb je een buitenunit nodig.


Warmtepomp weetjes

Een warmtepomp is het meest rendabel als je een verwarmingssysteem op lage temperatuur hebt: vloerverwarming, lagetemperatuurradiatoren of warmtepompconvectoren. Een ander aandachtspunt is de goede isolatie van je woning. Alleen in een huis zonder kieren beleef je maximaal het comfort van een warmtepomp met een lage energiefactuur. 


Wil je ecologisch renoveren, maar past vloerverwarming niet in het plaatje? Geen nood! Dan combineer je jouw lucht/water warmtepomp met een stookketel. In zo’n ‘hybride installatie’ helpt de ketel de warmtepomp bij koud weer, om te verwarmen op hogere temperaturen.


TIP! Combineer je warmtepomp met pv-panelen. Dan ben je onafhankelijk van de elektriciteitsprijzen en verwarm je helemaal energieneutraal! Het aantal panelen dat je nodig hebt, hangt af van het vermogen van je warmtepomp. Je installateur geeft je hierover graag advies.


Nog een interessant warmtepomp weetje: wij hebben ook een booster warmtepomp. Deze kleine warmtepomp zorgt voor warm water in grote, complexere installaties, bijvoorbeeld in appartementsgebouwen.



Lees ook:

Geothermische warmtepomp

Lucht-water

Itho Daalderop, de favoriet van de warmtepompinstallateur

Of het nu gaat om een lucht/water warmtepomp of water/water warmtepomp, als installateur kan je ook voor én na de bestelling op Itho Daalderop rekenen. Als bedrijf met technische knowhow staan we altijd achter onze installateurs.

We berekenen de warmtebehoefte voor het hele gebouw en voor elke ruimte afzonderlijk. We adviseren je over de producten en de essentiële accessoires. Natuurlijk met de beste EPB-score in ons achterhoofd. We helpen je bij de opstart. En dankzij onze omnium garantie heb je tot 25 jaar lang geen enkele kopzorg.