Vijf aandachtspunten voor optimaal ventilatiesysteem

Een ventilatiesysteem zorgt voor een gezonde binnenlucht. Het is een must in de moderne, goed geïsoleerde woning. Zonder ventilatie stapelen vocht, fijnstof, bacteriën en virussen, CO en CO2 en andere schadelijke stoffen zich op in je woning. Dat kan tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Logisch da teen ventilatiesysteem verplicht is in nieuwbouw en bij grondige energetische renovaties.

Er zijn echter 5 punten van groot belang voor de goede werking van je systeem, en bijgevolg voor de gezondheid van de bewoners.


filters-schoonmaken

1. Onderhoud, onderhoud, onderhoud!

Dit is veruit het belangrijkste aandachtspunt. Een slecht onderhouden systeem is een broeihaard van schimmels en bacteriën. Het verspreidt deze ziektekiemen en andere schadelijke stoffen in je woning, in plaats van ze af te voeren. Deze onderdelen moet je regelmatig onderhouden om een gezond binnenklimaat te garanderen:

  • Openingen en roosters (A, B en C): elke maand reinigen
  • Ventielen: elk half jaar reinigen
  • Filters: om de 6 maand à 1 jaar vervangen

    Op het display van de Spider klimaatthermostaat van Itho Daalderop verschijnt een melding wanneer de filters aan vervanging toe zijn.

  • Warmtewisselaar en ventilator: om de 3 jaar laten reinigen
  • Ventilatiekanalen:om de 3 à 5 jaar laten reinigen

Dit is de gemiddelde onderhoudsfrequentie. Inspectie op regelmatigere basis is aangeraden, omdat de snelheid van de vervuiling ook van externe factoren afhangt en dus soms sneller onderhoud nodig is, bijvoorbeeld in een gebied met druk verkeer.

Nieuwe filters nodig? Je kan ze direct online bestellen via https://www.myfilters.be/


themostaat-bedienen

2. Verhoog je debiet bij het koken, kuisen en klussen

Het ventilatiedebiet moet verhoogd worden als er meer vocht, CO2 of schadelijke stoffen vrijkomen in je woning, bijvoorbeeld tijdens het koken, kuisen of klussen of als er extra personen in huis zijn.

Bij verminderde aanwezigheid en activiteit in huis, moet het systeem wat minder hard draaien. Anders wordt de lucht te droog.

Bij lange afwezigheid mag je het systeem niet uitzetten, maar moet het met een zeer laag debiet blijven draaien, om stof, vochtophoping en schimmelvorming in de unit en de kanalen te voorkomen. Je kan het ventilatiedebiet manueel aanpassen met een standenschakelaar.

Het kan ook volautomatisch geregeld worden, in een vraaggestuurd systeem met CO2- en luchtvochtigheidssensoren en een intelligente regeling, zoals het Spider klimaatsysteem van Itho Daalderop.


afvoer

3. Denk goed na over de plaats van de aan- en afvoer

Dakdoorvoeren moeten zo geplaatst zijn dat de afgevoerde lucht niet in de aanvoer kan komen.

De aanzuiging van verse lucht moet gebeuren op minimaal 1,8 meter hoogte en best niet aan de straatzijde, om te vermijden dat vervuilde lucht in het systeem binnenkomt.

De aan- en afvoerventielen moeten ver genoeg uit elkaar liggen, zodat de verse lucht genoeg kans krijgt om zich te vermengen met de aanwezige lucht.


filterklep-verwijderen

4. Laat je systeem goed afstellen

Een vaak voorkomend probleem is dat er continu met een te hoog debiet geventileerd wordt. Daardoor wordt de lucht in de woning te droog. Dit is dikwijls te wijten aan een verkeerde afstelling van het systeem. Aangezien elke woning anders is, moet het ventilatiesysteem in jouw woning op maat afgesteld worden. De fabrieksinstellingen kunnen immers onmogelijk perfect zijn voor alle gebouwen.

Na elk groot onderhoud moet je installateur het systeem ook opnieuw inregelen.

Om je binnenlucht in topconditie te houden, is het belangrijk om je ventilatiesysteem jaarlijks te ondhoudern. Met een onderhoudscontract vertrouw je die zorg volledig toe aan de servicespecialisaten van Itho Daalderop. Meer weten?


buizen

5. Het ontwerp van je ventilatiekanalen speelt een grote rol

De diameter van de kanalen is van groot belang voor een goede werking van het ventilatiesysteem.

Om het onderhoud van de ventilatiekanalen goed te kunnen uitvoeren, is het belangrijk dat er niet te veel bochten zijn in het kanalennetwerk.

Kan je deze vijf punten afvinken? Dan heb je niet alleen een optimaal binnenklimaat. Ook je akoestisch comfort en de energie-efficiëntie van je systeem varen er wel bij!

Wil je meer advies over het ontwerp, de installatie, de regeling en het onderhoud van je ventilatiesysteem? Neem dan contact op met een Itho Daalderop installateur in je buurt. Deze helpt jou met plezier en met kennis van zaken.